159
Terug naar overzicht

De bestrijding van de eikenprocessierups

04.07.19
Het kan je nauwelijks ontgaan zijn. Nederland word momenteel geteisterd door een ware eikenprocessierupsplaag.

Dit beestje was lange tijd onmerkbaar en zorgde hoogtens lokaal voor problemen. Echter is het risicopotentieel de laatste jaren toegenomen als gevolg van onder meer het aanplanten van eiken in de buurt van woonwijken, het milde klimaat en het vermogen van de rups om zich snel aan te passen. Ook is de hoeveelheid natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups niet meegegroeid met de populatie rupsen.

 

Gevolgen voor de gezondheid

Bij lichamelijk contact met de giftige, brandende haren van de eikenprocessierups volgen klachten als huiduitslag en kortademigheid, ook kunnen er shockreacties optreden. Het risico bestaat voornamelijk tussen mei en juni, in die periode ontwikkelen de larven hun stekende haartjes na hun tweede rui. Ook van juli tot september kunnen de klachten optreden door de verdere verspreiding van de stekende haartjes uit de lege nesten. Om deze reden moeten de rupsen bestreden worden wanneer contact tussen mens en dier niet te vermijden is, of wanneer de rupsen zich bevinden op plekken waar veel (kwetsbare) mensen komen, bijvoorbeeld bij een kinderopvang of een stadspark. Omdat uit chemische en biologische bestrijdingsmethodes ook een gezondheidsrisico voorkomt, is een gebruiks- en milieuvriendelijke methode raadzaam.

 

 

Bestrijding met veiligheidsstofzuigers

Voor de bestrijding op en gebruiks- en milieuvriendelijke manier zijn de veiligheidsstofzuigers voor stofklasse H, met een veiligheidsfilter voor veilige verwijdering, uitermate geschikt. Deze modellen zijn in dit geval gemarkeerd met de TRGS 519-certificering en ook vaak goedgekeurd voor de bestrijding van asbest en andere gevaarlijke toepassingen. Ongewenste deeltjes, zoals bijvoorbeeld ook de fijne haartjes van de eikenprocessierups, worden opgevangen in een veiligheidsfilterzak van fleece. De veiligheidszak word op haar beurt weer beschermd in een plastic transporttas.

 

Het is ook mogelijk om een PE-stofzak gebruiken zonder interne vliesfilterzak. De kosten voor verbruiksgoederen vallen lager uit dan die van klassieke veiligheidsfiltersets. De zakken met rupsen en haartjes worden bewaard in afgesloten containers en vernietigd na overleg en kennisgeving.

 

Bij modellen voorzien van roestvrijstalen zuigbuizen en elektrisch geleidende accessoires bestaat er voor de gebruiker geen risico voor statische ontlading. Kleine stofzuigers met een containervolume van 30 liter kunnen gemakkelijk worden gebruikt voor mobiele toepassingen. Gebruik met standaard stroomgeneratoren op 220 - 240 V en 50/60 Hz moet ook mogelijk zijn met de geselecteerde stofzuiger en de voeding via een verlengkabel in de buurt van gebouwen.

 

Wij adviseren onderstaand model voor het verwijderen van de eikenprocessierups. Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op!

 

Kärcher: model NT 50/1 Tact Te H 

Goedgekeurd voor asbestsanering en vele andere toepassingen: stof-/waterzuiger 50/1 Tact Te H met 50-liter reservoir voor het opzuigen van gezondheidsschadelijke stoffen van stofklasse H.

 

 

 

Contact:

VerkoopBinnendienst

Hoofdkantoor Zaandam

Pieter Lieftinckweg 30
1505HX Zaandam
Nederland
Tel.: 
075 650 40 30
Mail: 
verkoop@hazet.igefa.nl