159
Terug naar overzicht

Richard Bieshaar over handdroging: ''Papieren handdoekje meest hygiënische oplossing''

14.07.20
Kies voor de meest veilige en hygiënische keuze en stap over op papieren handdroging. Richard Bieshaar, Key Accountmanager Schoonmaakbedrijven bij Hazet, vertelt u graag waarom. Een belangrijke factor: Uit recent onderzoek van Essity is gebleken dat 75% van de mensen zich niet langer veilig voelt bij het gebruik van luchtdrogers.

Richard heeft als specialist een uitgesproken mening over uiteenlopende hygiënevraagstukken. Zo ook over handdroging (in sanitaire ruimten): ''Ik verkies het drogen van mijn handen met een papieren handdoekje boven een luchtdroger. Het grote voordeel: de extra reinigende werking. Het handdoekje zorgt ervoor dat het grootste deel van de bacteriën, die overblijven na het wassen, worden verwijderd. Na een toiletbezoek bevatten de handen gemiddeld zo'n 200 miljoen bacteriën. Als u uw handen niet regelmatig wast, kunnen deze ziekteverwekkers het besmettingsgevaar van infecties (waaronder COVID-19) flink vergroten. Zeker als u uw ogen, neus, mond of zelfs de hand van iemand anders aanraakt. Maar wist u dat het drogen van de handen minstens zo belangrijk is? En wat zijn de voor- en nadelen van de meest bekende methoden?''

Verschillende methoden, verschillend effect

''Twee handdrogingsmethoden die wat mij betreft qua effectiviteit het meest uit elkaar liggen zijn papieren handdroging en luchtdroging. De grote voordelen van luchtdrogers: geen afval, geen voorraadbeheer en geen verstoppingen in het toilet, maar daar tegenover staat dat luchtdrogers ook veel nadelen hebben:
 
 1. U bent beperkt door het aantal beschikbare stroompunten in de buurt van de wastafel. In veel gevallen bevindt de luchtdroger zich niet naast de plaats waar handen worden gewassen, waardoor mensen met natte handen door de ruimte moeten lopen. Dit zorgt onder andere voor een natte vloer met kans op aanhechting van vuil en bacteriën.
 2. De machine, inclusief de luchtstroming die daarbij vrijkomt, maakt een enorm kabaal. Dit resulteert er vaak in dat het water alle kanten op vliegt. Ook richting uw ogen, neus, mond of zelfs langslopende mensen.
 3. Handen drogen met een luchtdroger duurt gemiddeld langer dan drogen met papieren handdoekjes. Facilitair managers en medewerkers van druk bezochte locaties, zoals concertzalen, stadions en beurzen, zien graag een snelle doorstroom van mensen. Als bezoekers in een rij moeten wachten om handen te kunnen drogen, wordt dit nog wel eens overgeslagen met de kans dat ze handen gaan afvegen aan de broek. Of in het ergste geval: niet drogen!
 4. Tenslotte zijn luchtdrogers enorme broedplaatsen voor ziekteverwekkers. Sommige luchtdrogers zijn voorzien van filters, maar worden lang niet altijd vervangen of goed schoongemaakt. Hierdoor gaan bacteriën en virussen zich nestelen en valt de werking van de machine weg.''

Met papieren handdoekjes zorgt u ervoor dat bacteriën en virussen zo goed mogelijk worden verwijderd van uw handen, maar ook uit uw omgeving. Mijn advies voor een optimale handhygiëne na het toiletbezoek: Reinig uw handen altijd met water en zeep en droog daarna met een papieren handdoekje af, ook tussen de vingers!''

 

Wanneer handen wassen?

Het is belangrijk regelmatig de handen te wassen, vooral als u op locaties bent geweest waar veel mensen aanwezig zijn geweest. Het RIVM raadt aan om in elk geval handen te wassen:
 
 • Na een activiteit buitenshuis (zoals boodschappen doen of buiten spelen);
 • Vóór het eten klaarmaken;
 • Vóór het eten;
 • Na het toiletbezoek;
 • Na contact met dieren;
 • Voor en na het verzorgen van een zieke.

Hoe handen wassen?

 • Was de handen onder stromend water;
 • Gebruik hierbij vloeibare zeep uit een zeepdispenser;
 • Wrijf de zeep over de gehele hand. Ook tussen de vingers en onder nagels;
 • Laat 20 seconden intrekken;
 • Spoel de handen goed af;
 • Droog de handen af met een papieren handdoekje.
 
''Daarnaast is papier super multifunctioneel'', sluit Richard af. ''Soms is het wel even fijn om op het toilet je bril schoon te kunnen poetsen en je neus te kunnen snuiten. Voor meer informatie en ondersteuning bij de overstap kunt u contact met mij opnemen via richardbieshaar@hazet.igefa.nl of +31 (0)6 537 17 410.''
 
Neem ook een kijkje op ons platform Samen afstand houden om de mogelijkheden op het gebied van papieren handdroging te ontdekken!

 

Contact:

VerkoopBinnendienst

Hoofdkantoor Zaandam

Pieter Lieftinckweg 30
1505HX Zaandam
Nederland
Tel.: 
075 650 40 30
Mail: 
verkoop@hazet.igefa.nl